Nieuwsbrief 41

  • Post author:
  • Post category:Leden


 

Belgian Naval Reserve Club               v.z.w.                   

 

E-mail:  info@bnrc.be    Maatschappelijke zetel:
Thonetlaan 1332050 Antwerpen – Tel:
03 219 27 84

Basisgegevens organisatie: www.bnrc.be                                                                         

 
 

Commodore:  Ere FKP  Willy Jacobs

Ere-commodore: Ere KTZ  Patrick Van den Bulck

 
 

 
 

Inhoud:    berichten van leden en de commodore – RYCB agenda

 
 

Beste vrienden,

 
 

Korte inhoud van wat je deze week allemaal kan lezen in deze nieuwsbrief:

1° –  de belangrijkste berichten uit de interne keuken van de BNRC:

 
 

Het was echt een succes: de voordracht van medelid François Masset over het mijnenvegen en de mijnveegoperaties op de Schelde in 1944, als afsluiting van onze cyclus “Slag om de Schelde”. Je kon merken dat hij, als ‘vakman’ de geheimen van deze schepen door en door kende !

Ook de opkomst van onze leden was heel goed, zoals onze commodore stelde: een goede voorbereiding om de cyclus compleet verder te zetten bij andere maritieme organisaties.

De ‘Angèle’ en haar ‘bemanning’ bewees ten volle dat zij deze evenementen perfect aankunnen, we hopen nog veel voordrachten te kunnen organiseren !

 


 

N.B.: je kan de ‘Slag om de Schelde’ en de ‘V-Bommen op Antwerpen’ nog altijd gaan bekijken in het Felix Pakhuis op de 6° verdieping en dat elke dag.

2° N.B. onze vriend Glenn kon er niet bij zijn: Thursday still uncertain Having an ice-cold limoncello in Naples CU Glenn

 

 

Hierbij de nieuwsjes, natuurlijk van onze beste medewerker: francois masset francoismasset@live.be  Onderwerp:
www.mpmstichting.be

 


 

Nog even terug naar verleden week: de stand op Water-rAnt… NAT !

 

Van: francois masset <francoismasset@live.be>
Onderwerp: Waterant 2019 Stand M477 Voor & Na

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 


 


 

Voor en na de Stormwind.   Groetjes, François

              
 

              
 

Vergeet ook niet te bezoeken:

Oud-militair Eric Rombouts geeft op 17 oktober 20h00 een uiteenzetting over de militaire verwezenlijkingen van het brein achter D-Day in Kalmthout. De gemeente heeft hem die opdracht gegeven omdat Van Kuyck er een buitenverblijf had. Locatie: Strijboshof – Achterbroeksteenweg 69 – Kalmthout

Antwerpse ingenieur Hugo Van Kuyck was van levensbelang voor D-day: “En we blijven dingen ontdekken over hem”

06.06.19 om 19:14doorAndreas Rotty

 
 

Iedereen heeft al gehoord van D-day en Operation Overlord. Exact 75 jaar geleden bestormden de geallieerden het strand van Normandië om vanaf daar West-Europa van het nazi-juk te bevrijden. Het brein van ingenieur Hugo Van Kuyck (° Antwerpen, 1902 – † Antwerpen, 1975) was de toen onmisbare en nu onbekende schakel in het plan.

Hugo Van Kuyck was een alleskunner. “Hij had diploma’s als burgerlijk ingenieur, landmeter, architect, piloot en elektricien, dat laatste na een cursus in avondschool”, vertelt luitenant-kolonel van de luchtmacht op rust, Eric Rombouts (70), die al zes maanden specifiek in het verleden van Van Kuyck graaft. “En hij had al voor de oorlog in zijn eigen schip, de Askoy, de wereld rondgevaren. Ik blijf dingen ontdekken over de man. Hij pronkte niet met zijn verwezenlijkingen, maar was discreet en liet bijvoorbeeld nooit een biografie schrijven.”

Van Kuyck was nochtans iemand van grote daden. “Aan het begin van de oorlog meldde hij zich bij het Amerikaanse leger”, vertelt Rombouts. “Daar zag men zijn talent en werd hij als buitenlander meteen officier. Hij had al les gegeven aan de universiteit van Yale in Connecticut. Als luitenant-kolonel bij de marine heeft hij dan de landing in Normandië voorbereid, omdat hij onze stranden goed kende. Op die manier heeft hij D-day mee bepaald.”


Foto: Felixarchief

Kaarten van de kust

“Er bestonden geen goede kaarten van de kust”, vervolgt Rombouts. “Dus vloog hij vanuit Engeland de stranden af. Hij maakte foto’s in een bepaalde hoek die toeliet dat zandbanken zichtbaar en stromingen af te leiden waren. Dat resulteerde in praktische kaarten die de honderden landingsvaartuigen aan boord kregen. Die bestonden uit twee stukken die de stuurmannen over elkaar moesten schuiven. Zo konden ze elk op het juiste moment en op de juiste plaats op het strand aankomen.”

De Antwerpse ingenieur ging mee aan land op Omaha Beach, waar de Amerikanen hevige verliezen hadden geleden. “De landing was één zaak”, zegt Rombouts. “De dagen erop moest hij nog onderzoeken of de bevoorrading van zware materialen ook via het strand kon verlopen.” Voor zijn bijdrage aan D-day en de oorlogsoverwinning kreeg Hugo Van Kuyck prestigieuze eretekens. Onder andere de Amerikaanse onderscheiding ‘Legion of Merit’ en de ‘Order of the British Empire’ vielen hem te beurt.

(Lees verder onder de afbeelding)


Een van de kaarten van Van Kuyck. Foto: Felixarchief

Deserteur

Dus hij werd ook in eigen land bekroond als een held? “Na de oorlog werd hij nog als een deserteur bestempeld, omdat hij voor een buitenlands leger was gaan strijden. Maar later besefte de marine wat hij bewezen had en kreeg hij als een soort van eretitel de rang van reserve-korvetkapitein.” Van Kuyk werkte na D-Day ook mee met de VS aan de verovering van Saipan en de landing op Walcheren aan de Nederlandse Scheldemonding.

Met Antwerps schepen van Schone Kunsten Frans Van Kuyck als grootvader, was Hugo Van Kuyck een rasechte Antwerpenaar. Hij ging na de oorlog aan de slag als architect, waarvoor hij beter bekend is. Hij ontwierp onder meer de administratieve toren ‘Den Bell’ en vier woonblokken en zes -torens op de wijk Luchtbal. Voor de oorlog had hij er ook al het ‘Canadablok’ ontworpen. Boten bleven zijn dada. Hij werd nog voorzitter van de Royal Yacht Club België en verkocht zijn tweede boot, de Askoy II, aan zanger Jacques Brel. Die bevoer er met zijn minnares de oceanen mee.

 

 

2° –  nieuws van de RYCB, vooral hun evenementen en voordrachten:

 


 

25-27 Oktober ANTWERP CITY CUP 2.4 mR

De 2.4 mR vindt zijn oorsprong in Stockholm in 1983 waar locale scheepsontwerpers de “R metre” regel gebruikten om een eenpersoons kielboot te ontwerpen. Het is een doordacht wedstrijdschip dat de gevoeligheid van kleinzeilerij combineert met de complexiteit van een America’s Cup racer. 

  • Galgenweel
  • Vrijdag 25 t.e.m. zondag 27 oktober 2019
  • Mét happy hour 😉


Alle verdere informatie is te vinden op Manage2Sail.

Omdat de stuurman in de vaarrichting van de boot zit met alle trimlijnen binnen handbereik, is het zeilen met de 2.4mR lichamelijk niet inspannend. De wedstrijden worden in een “Open Class” gevaren waarin geslacht, leeftijd of fysieke mogelijkheden niet van tel zijn. Wedstrijdzeilen in een 2.4mR zet vooral het belang van zeiltrim, tactiek en strategie bijzonder sterk in de verf.

Inclusiviteit is het sleutelwoord.
Iedereen kan zich met iedereen meten.

En jij kan dat eens gratis uit komen proberen, elke dag na de wedstrijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 07 en 08 december verkoopt de R.Y.C.B. zijn overstock van materiaal en andere benodigdheden of ‘relikwieën’, als je koopjes wil doen dan deze datum noteren.

 
 

 
 

3° – Hieronder diverse berichten van organisaties die we graag publiceren voor onze leden:

Hieronder diverse berichten van organisaties die we graag publiceren voor onze leden:

Een berichtje afkomstig van KKROA:

Onderwerp:  Voordracht en Tentoonstelling: uitnodiging zie hierboven

Ter herinnering: voor onze najaarsvoordracht sluiten we aan bij de Vriendenkring Paracommando waar op 16 oktober ADM Bloemen, RSM van het Spec Ops Regt, komt spreken over de evolutie en het toekomstig gebruik van het Regt ParaCdo. Meer Info in Bijl.

Gelieve tijdig in te schrijven bij frank.eliaerts@telenet.be.

 
 

Via KNVRO bereikte ons de aankondiging van de tentoonstelling “Mijn Legerdienst” te Gent.

Meer Info op: http://huisvanalijn.be/nl/actueel/expo-mijn-legerdienst.

 
 

Met vriendelijke groeten

Philippe Huijghebaert

EreLtKol KKROA

 

 

 

 

 

 

 
 

Belgian Boat Show Float – Het heerlijkse boatingweekend van het najaar

 

 

 


De Belgian Boat Show Float komt in zicht. Op 19 en 20 oktober zal de jachthaven Nieuwpoort gonzen van pleziervaartbedrijvigheid. Demonstraties, noviteiten, instapklare vaarvakanties opgeteld bij een hele vloot van open en kajuitboten en ribs verleiden iedereen die van water en waterplezier houdt.

Ticketshop: bestel nu


De online tickets zijn nu verkrijgbaar.
Bestel ze nu: 2€ goedkoper dan aan de kassa en je hoeft niet aan te schuiven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

  

 

 
 

 Nieuwsbrief oktober 2019

  

  

 

 

  

 

 

 

  

Discussieavond: 30 jaar val van de muur

  

OVER DE MUUR is een discussieavond in het Bernarduscentrum die stilstaat bij dertig jaar val van de Berlijnse muur. Het Vredescentrum en Europa Direct nodigen donderdag 7 november twee sprekers uit om te reflecteren op de vraag hoe opvattingen over vrijheid, grenzen en de Europese identiteit sindsdien zijn veranderd.

 
 

Hoofddocent internationale politiek David Criekemans vraagt zich af of de geest van ’89 nog rondwaart in de Europese buitenlandpolitiek? Filosoof en columnist Tinneke Beeckman onderzoekt of de liberale beloftes van ’89 zijn waargemaakt en wat dit zegt over ons vrijheidsconcept vandaag.

 
 

Ook het publiek wordt uitgenodigd mee te praten. Je kunt vooraf een vraag aan de sprekers insturen en zo meer te weten komen over de nalatenschap van dertig jaar val van de muur.

 
 

Praktisch

Waar: Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen

Wanneer: donderdag 7 november, 19u30-21u30 (welkom met koffie vanaf 19u)

Prijs: Gratis toegang en receptie

Inschrijven: info@vredescentrum.be | 03 292 36 51 | website

Een vraag voor de sprekers? Mail ons of vul formulier op de website in

  

  

 

 

  

 

  

 

 

  

 

 

 

  

WOII lezing: 175 dagen V-bommen op Antwerpen

  

ussen oktober 1944 en maart 1945 was Antwerpen het strijdtoneel in een bittere en nooit eerder geziene veldslag tussen Duitsers en geallieerden. Stad en haven werden dagelijks bestookt met Hitler’s lange afstandsraketten V1 en V2. De Amerikanen en Britten reageerden met een hoogtechnologische verdediging onder de codenaam Antwerp X.

 
 

Ondanks het feit dat de stad bevrijd was vielen in deze periode de meeste slachtoffers, zowel burgers als militairen. Antwerpen werd bestempeld met de veelzeggende naam “City of Sudden Death”. De inzet van het offensief tegen Antwerpen was enorm: de grootste, operationele haven vernietigen en zo verhinderen dat de geallieerden dankzij een continue stroom aan voorraden konden oprukken naar het hart van het Derde Rijk.

 
 

Koen Palinckx is historicus en studeerde aan de Universiteit Gent. Hij schreef een boek over de V-bommen op Antwerpen en heeft daar ook diverse tentoonstellingen rond georganiseerd. Momenteel is hij voorzitter van het War Heritage Institute.

 
 

Praktisch

Waar: FelixArchief, 6de verdieping, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

Wanneer: 12 oktober 2019 van 11u tot 12u30, ontvangst met koffie vanaf 10u

Prijs: 5 euro / studenten en houders lerarenkaart gratis

Inschrijven: info@vredescentrum.be | 03 292 36 51 | website

  

 

 

  

 

  

 

 

  

 

 

 

 

  

Boek een rondleiding met gids voor jouw klas of vereniging

  

Een gids neemt jouw klas of vereniging graag mee op sleeptouw in de tijdelijke tentoonstelling ‘Vreugde & Verdriet’– Antwerpen bevrijd (1944-1945)’. In deze expo wordt stilgestaan bij de intense vreugde in september en de moeilijke maanden die erop volgden.

Bekijk alvast het verslag dat de VRT bracht over deze expo.

 
 

Praktisch

Waar: FelixArchief, 6de verdieping, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

Wanneer: tot einde mei 2020, duur van een rondleiding is 2 lesuren / 90 minuten

Prijs: voor scholen gratis, voor verenigingen 75 euro

Inschrijven: info@vredescentrum.be | 03 292 36 51 | website

  

  

 

 

  

 

 

 

 

  

Forumdag herinneringseducatie en wereldburgerschap

  

De invoering van de nieuwe eindtermen voor de eerste graad A- en B-stroom stelt leerkrachten voor verscheidene uitdagingen. Tegelijkertijd biedt het heel wat kansen voor vernieuwing en innovatie op school.

 
 

Kruit en het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie organiseren op 7 november 2019 een forumdag over herinneringseducatie en wereldburgerschapseducatie binnen de nieuwe eindtermen voor de eerste graad secundair onderwijs.

 
 

Inschrijven is gratis en kan via deze link!

Meer info via de website van het BCH en via simon@herinneringseducatie.be

  

 

 

 


INTELLIGENCE
October 2019

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 
     
 

New and Expanded Capabilities for OceanFinder

Airbus has released the latest version of OceanFinder, its digital maritime service to detect, identify and track collaborative and non-collaborative vessels around the globe. It will help you support a broad range of critical applications across defence and security, shipping, oil and gas, and insurance markets. 

 

Read more

 

 

 

 

 

Bezoek de ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® by DEGROOF PETERCAM,

12 & 13 oktober 2019.

AutoScout24 sponsort de ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® by DEGROOF PETERCAM. 

Op 12 en 13 oktober 2019 verzamelen meer dan 70 unieke bolides zich voor een nieuwe editie van ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® by Degroof Petercam in Knokke-Heist. De mondaine badstad aan de Belgische kust heeft in 8 jaar tijd wereldwijd naam gemaakt met een elegantiewedstrijd voor de meest zeldzame en bijzondere classic cars. Het geheim van dat succes? Het exclusieve karakter, van zowel de deelnemers als de locatie. 

De publieksvoorstelling van de deelnemende wagens vindt plaats op beide dagen in het groene kader van de prestigieuze Royal Zoute Golf Club. 

 

 

 
 

In onze bijlage pdf komt eerst ‘Nieuws uit Antwerpen Maritiem en omgeving’ – dan ‘actuele berichten’ – ‘wereldnieuws’ – ‘histories over de zeevaart’ – ‘humor’.

 

En niet te vergeten: de VERJAARDAGEN:

 

05.10 – Saskia De Brouwer

08.10 – Sven Onghena

15.10 – Armand Coenen

16.10 – Bernard De Keyser

24.10 – Leo Lippeveld

30.10 – Sylvia De Ren

Aan allen hartelijk proficiat vanwege heel de club en mogen we jullie nog lang ontvangen op de ‘Angèle’ !

 

Om in de herfstsfeer te blijven: hierboven nog een pps over Venetië, met de voeten in ‘t water !

All the best,

 
 

Bob Peeters – PR 

 
 

N.B.  er is altijd mogelijkheid om u uit te schrijven van deze nieuwsbrief, juist een berichtje aan ondergetekende.