Nieuwsbrief 25

 • Post author:
 • Post category:Leden

 

Belgian Naval Reserve Club               v.z.w.                   

 
E-mail:  info@bnrc.be    Maatschappelijke zetel:
Thonetlaan 1332050 Antwerpen – Tel:
03 219 27 84

Basisgegevens organisatie: www.bnrc.be                                                                         

 
 
Commodore:  Ere FKP  Willy Jacobs
Ere-commodore: Ere KTZ  Patrick Van den Bulck

Inhoud:    berichten van leden en de commodore – RYCB agenda – 

 MINDER GOED NIEUWS UIT ONZE CLUB.

Beste vrienden,

Met spijt in het hart hebben wij deze week moeten besluiten om de geplande club-2-daagse op donderdag 27 en vrijdag 28 juni – met een geleide Battle-Field tour op het slagveld van Walcheren, een club BBQ en een vaartocht over het Veerse Meer – af te blazen wegens gebrek aan belangstelling.
Dit gebeuren moest een hoogtepunt zijn in onze cyclus rond de “Slag om de Schelde”, die zo veelbelovend begon op 24 april ll met de druk bijgewoonde voordrachten rond dit thema in het Clubhouse van de R.Y.C.B. Het programma zag er alleszins veelbelovend uit.  Maar helaas dus niet………
Hopelijk kunnen we met de slotbijeenkomst op donderdag 5 oktober om 19uur op de Angèle terug wat meer animo opwekken. Clublid François Masset brengt ons dan een uitgebreidere kijk op “De Mijnenveegoperaties op de Schelde in het najaar van 1944”. Details volgen ten gepasten tijde.
Ondertussen willen wij clublid Paul Mallentjer hartelijk danken voor het idee, de medewerking aan de uitwerking,  en het ter beschikking stellen van zijn boot. Ook onze Zeeuwse gids Jan Westhoeve, een authoriteit ter zake, die ons volledig belangloos ter plaatse had willen rondleiden verdient een pluim en een verontschuldiging.
Paul Mallentjer laat ons trouwens weten dat hij klaar staat om met eenieder van onze club die er zin in heeft de zeilen van zijn Dufour op te trekken voor een rondje Veerse Meer. Met een mailtje naar 
p.h.mallentjer@skynet.be
kan geïnformeerd worden naar mogelijke data.
Nautische groeten,

Willy Jacobs
Commodore

Na deze mededeling van onze commodore ga ik nog even verder op de herdenking van de landing op 06.06.1944 van de geallieerden in Normandië en de herdenking.

Van Georges JANSSENS – maritime & logistics journalist – offshore – inshore – yachting, kwam een mooi artikel over Hugo Van Kuyck.

Maar ook onze commodore, Cary Santy, Ludo Verhulst en François Masset kwamen met het volgende artikel en de uitnodiging hierboven.

Beste vrienden

Een interessante lezing. Inschrijven verplicht via Kalmthout@vtbKultuur.be

en 10€ p.p.betalen op rekeningnr. BE 60 973 189 231 270 van vtbKultuur Kalmthout, met als melding “Landingskaart-Hugo Van Kuyck”. het aantal personen en naam van uw vereniging.. U bent enkel ingeschreven na ontvangst van betaling.

Wees er snel bij want de inschrijvingen lopen goed en er kan maar max.200 pers.in de zaal.

Gelieve de flyer en het onderstaande te verspreiden in uw netwerk ajb.

Beste VOZMA leden,

U kan rechtstreeks inschrijven voor deze voordracht.

Met maritieme groeten,

Ludo Verhulst

LEZING “HUGO VAN KUYCK, ARCHITECT VAN DE LANDINGSKAART NORMANDIË”

Stilaan bereidt iedereen zich voor om de 75ste verjaardag van de landing in Normandië te herdenken.

Een belangrijke persoon die aan de basis ligt van de landing in Normandië is de vergeten Antwerpenaar, Hugo Van Kuyck, architect van de landingskaart.

Als Luitenant- Kolonel in het Amerikaanse leger krijgt hij opdracht van Generaal Omar Bradley om de gezamenlijke ‘strand’-kaarten aan de Normandische kusten in kaart te brengen. Deze militaire cartografie was van cruciaal belang voor het slagen van de invasie en hier speelde Hugo Van Kuyck een hoofdrol. De geallieerden wilden ten allen prijs een debacle zoals de Slag van Dieppe in 1942 vermijden. Toen was een pijnlijk gebrek aan kennis van het terrein, voornamelijk wat de kustlijn betrof, een belangrijke factor.
Aan de Generale Staf der geallieerde Strijdkrachten legde hij zijn conclusies voor en beval de landing in Normandië aan op 4, 5 of 6 juni 1944. Eén onbekende factor, namelijk het slechte weer, leidde tot de beslissing om 6 juni te kiezen voor de Operatie Overlord.

Op donderdagavond 17 oktober 2019 om 20.00u organiseert vtbKultuur Kalmthout een lezing over de architect van de landing, Hugo Van Kuyck. De lezing vindt plaats in de grote zaal van het Strijboshof, Achterbroeksteenweg , 69 Kalmthout.

De deskundige militaire uiteenzetting over deze man, die een link heeft met Kalmthout (grootvader Frans Van Kuyck, eigenaar van het Zwaluwdak – nu OCMW gebouw), wordt gedaan door onze gastspreker Luitenant Kolonel Eric Rombouts.

De boeiende lezing over deze vergeten Belg zal die avond gepaard gaan met uniek beeldmateriaal en foto’s uit het legerarchief.

In de grote feestzaal van restaurant Strijboshof, waar de lezing doorgaat, zal een kleine fototentoonstelling te bezichtigen zijn.

De postzegelclub van Kalmthout heeft rond Hugo  69, 2920 Kalmthout (grote zaal)

Inkom:8 € voor leden van DF en VAB/vtbKultuur , 10€ voor niet leden.

Inschrijvingen en betalingen op rekeningnr. BE 60 973 189 231 270 van vtbKultuur Kalmthout, met als melding “Landingskaart-Hugo Van Kuyck”.

Voor meer informatie kan U terecht via mail: Kalmthout@vtbKultuur.be ofwel op de website www.vtbkultuur.be/kalmthout.

Wij hopen van harte U dan te mogen begroeten!

Met vriendelijke groeten,

Alain ‘T Kindt,

Voorzitter vtbKultuur Kalmthout

*****************************************************************************************************

Van: Armand Coenen <nacoenen@gmail.com> kwam:

Onderwerp:  Franse Militairen in actie:
Als de Genie een noodbrugje bouwt…

https://www.youtube.com/embed/C-7sOxOW8oc

Van: francois masset <francoismasset@live.be>
Onderwerp: Tentoonstelling Seafront  “Schelde Vrij”

Groetjes, François.


Het War Heritage Institute opent een unieke tentoonstelling “Operatie Noordzee, 1944 -‘ 45”
Aan de Belgische kust gaat de tentoonstelling “Operatie Noordzee 1944-1945” open in Seafront.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de opening van de Schelde.
De evenementen rond de Noordzee en de verrichtingen waren cruciaal voor de bevrijding van de Westerschelde en de toegang van de geallieerden tot de haven van Antwerpen.
Het Kanon van 15 ton van de HMS Roberts, die op 6 juni 1944 in Normandië heeft deelgenomen, is een van de centre pieces van de tentoonstelling.

” Operatie Noordzee 1944 -‘ 45 ” maakt deel uit van het nationale programma ” 75 jaar van de bevrijding ” gecoördineerd door het war Heritage Institute.

De tentoonstelling werd uitgevoerd door het war Heritage Institute in samenwerking met het Vlaams instituut voor de zee, westtoer en seafront, met steun van de Vlaamse regering en de Nationale loterij.

Waar:               Seafront, Vismijnstraat 7, 8380 Zeebrugge, België

Wanneer:      08.06.2019 – 03.01.2021

De drones zijn absoluut TOPPERS, voor alles en nog wat te gebruiken, voor je meteo berichten lees dit artikel:


Your copy of Meteorological Technology International:

 

     

 


  

  

 

Meteorological Technology International is the world’s leading resource for the latest developments in meteorology and hydrometeorology technologies and products. Published by UKIP Media & Events, the organisers of the annual Meteorological Technology World Expo, each issue presents new and future technologies for weather analysis, monitoring, forecasting and prediction.

Features in the latest issue include:

Weather drones: Drones get a lot of bad press, but can be used to great effect in the improvement of weather predictions

Early warning systems: Meteorological Technology International speaks to experts at the WMO about its work on the Climate Risk and Early Warning Systems initiative

Lightning detection: Researchers around the world are revealing new ways to better understand and predict lightning. Meteorological Technology International looks at a few of the key projects underway
To ensure you receive your own personal copy of Meteorological Technology International, please click on the links to register your details.

Maar van uit de ruimte zijn het dan weer de satellieten die ons in de gaten houden:

 


INTELLIGENCE
May 2019

 
 

 

     

 
     
  RefineryScanner – Monitoring Insights for Shutdown

Airbus’ RefineryScanner combines weekly refreshed satellite imagery with advanced analytics to indicate refinery shutdowns up to six weeks ahead of the market, as well as drawing implications on crude capacity.

 

Read more

 
 
     
     
     
     
     
 
  Webinar: Discover Earth Monitor  
 
     
 
 

 
  New in OneAtlas: Earth Monitor, a powerful analytics service that detects changes and economic activities. Join our webinar on May 16 to discover it!   
     
 
 

Register here 

 
 
     
 
     
     
 
  Do You Know the Copernicus Masters?  
 
     
 
 

 
  The Copernicus Masters is an international competition that awards prizes to innovative solutions, developments and ideas for business and society based on Earth observation data. We are looking for solutions that have impact on areas like Natural Resources Consumption, Agriculture, Forestry, Maritime, Defence & Security and Smart Cities.  
     
 
 

Register here 

 
 
     
 
     
     
 
  Nestlé: Tackling Deforestation with Starling  
 
     
 
 

 
  “Innovation and technology, like Starling, is accelerating our journey towards zero deforestation.” Magdi Batato, EVP, Head of Operations, Nestlé. Airbus has helped Nestlé change the way they are managing deforestation risks.  
     
 
 

Watch the video 

 
 
     
 
     
     
 
  Sign-Up for OneAtlas  
 
     
 
 

 
  OneAtlas is available, and we are launching new services, updates to the platform, promotions, events and much more. Stay up-to-date with all things OneAtlas by becoming a OneAtlas insider.  
     
 
 

Sign-up here 

 
 
     
 
     
     
     
 

YOUR FREE
SAMPLE DATA

 

DID YOU KNOW?

 

Airbus and The Climate Corporation join forces to deliver best-in-class, frequently updated satellite imagery to farmers through The Climate Corporation’s Climate FieldView™ platform of digital agriculture.

 
 

WEBINAR RECORDING

 

Through The OneAtlas Platform, access to premium Airbus imagery has never been easier. In this webinar, get a first glimpse of what OneAtlas offers and how to access our Data services. Watch the webinar!

 
 
     
 

     
 

Our Latest Images

 
 

     
 

Contact Us

 
 

     
 

Buy Our Imagery

 
 
     
     
   
      

Als je wil weten hoever het staat met de scheepvaart zonder … zeelieden, kijk dan even:

Onderwerp: How will ports change to accommodate autonomous ships?


 

Don’t miss: Stephen Brown, Shell Trading; and Jan Egbertsen, Port of Amsterdam
   
   
  
The shipowner’s perspective on autonomous ship operations
Stephen Brown
Innovation manager
Shell Trading
UK

This presentation will offer attendees an insight into how a major shipowner and operator views developments towards autonomous shipping and the operational challenges and opportunities which arise from them.

  
  
The role of port authorities in the development of autonomous ships
Jan Egbertsen
Manager innovation
Port of Amsterdam
Netherlands

In the technological development of autonomous ships, very often the focus is on the ship itself and the connection ship to ship. But when entering a seaport, new challenges arise. How to organize the interaction between ship and port authority, ship and port entrance, and ship and quayside? A smart or autonomous ship requires a smart or autonomous port. Neither of them exists at the moment. Development of smart ships and smart ports should be a joined and parallel effort.

  
  
   
Your Autonomous Ship Technology Symposium delegate pass also gains you free access to Electric & Hybrid Marine World Expo and Conference
 
  
If this email is not relevant to you, please click here.
  
  

 

***********************************************************************************

Verder nieuws van onze grote Club:

JUN

22

za

2019

Schelderegatta 2019 @ Schelde

jun 22 @ 08:00 – 18:00

Wedstrijd op de Schelde voor de CR klasse, met aankomst voor de Rede van Antwerpen .

Read more  

 CATEGORIES:  WEDSTRIJD-EVENEMENTEN


JUN

23

zo

2019

Challenge Sprot 2019 @ R.Y.C.B. Galgenweel

jun 23 @ 10:00 – 17:00

De klassieke Sprotcup voor de Snipe klasse.

Read more  

 CATEGORIES:  WEDSTRIJD-EVENEMENTEN


JUN

26

wo

2019

Tuinfeest @ Royal Yacht Club van België

jun 26 @ 18:30 – 23:30

We zetten feestelijk de zomer in met een heerlijke Barbecue in de Tuin van het clubhis !

Read more  

 CATEGORIES:  CLUB-EVENEMENTEN


JUL

7

zo

2019

G-Zeildag RYCB Galgenweel @ RYCB Galgenweel

jul 7 @ 10:00 – 16:00

R.Y.C.B. wil de zeilsport voor iedereen toegankelijk maken, ook voor mensen met een fysieke, verstandelijke, psychische, auditieve of visuele beperking. Daarom organiseren we, in samenwerking met Sailability, een maandelijkse G-zeildag.

Aan boord van een RS Venture met verzwaarde kiel of een Hansa 303, en met de hulp van een zeilbegeleider, kunnen G-zeilers genieten van een heerlijke zeiltocht op het Galgenweel.
De prijs voor een zeildag bedraagt 15,- € / G-sporter. G-zeilers die kiezen voor een jaarlidmaatschap, betalen slechts 80,- € / G-zeiler voor heel de zomer zeilplezier.

Praktische informatie

 • R.Y.C.B. beschikt op het Galgenweel over aangepaste faciliteiten voor rolstoelgebruikers (WC & Douche).

 • Rolstoelgebruikers worden aan boord geholpen met een aangepaste tillift en harnas.
 • Om de zeildag vlot te laten verlopen, vragen we je om steeds in te schrijven via het inschrijvingsformulier.

  Wat breng je mee ?

 • Sportieve kledij
 • eenvoudige regenkledij
 • reserve kledij

  Read more  

  *********************************************************************************************************

  All the best, see you next week,

  Bob Peeters – PR

  N.B.  er is altijd mogelijkheid om u uit te schrijven van deze nieuwsbrief, juist een berichtje aan ondergetekende.