Nieuwsbrief 24

 • Post author:
 • Post category:Leden

 

Belgian Naval Reserve Club               v.z.w.                   

 
E-mail:  info@bnrc.be    Maatschappelijke zetel:
Thonetlaan 1332050 Antwerpen – Tel:
03 219 27 84

Basisgegevens organisatie: www.bnrc.be                                                                         

 
 
Commodore:  Ere FKP  Willy Jacobs
Ere-commodore: Ere KTZ  Patrick Van den Bulck

Inhoud:    berichten van leden en de commodore – RYCB agenda – 

Beste Vrienden,

We hebben donderdag in stijl onze 06.06. ‘dé INVASIE’ doorgebracht op de ‘Angèle’  (er lag een prachtige nieuwe loopbrug, zware kosten…)!

Verontschuldigd waren Glenn (vakantie in Corsica… witte wijn testen), Leo & Sylvia (verjaardag dochter vieren), Cary (andere opdrachten) en wie er niet bij was had ongelijk.

Start was de viering van de 50 jaar huwelijk van onze commodore, je moet het maar doen: 25 jaar na de bevrijding huwen en dan 50 jaar later de bevrijding vieren en de huwelijksperikelen allemaal overleven ! De eerste foto vindt je hierboven.

We hebben een ‘sixpack’ (niets met het abdomen uiterlijk van Willy te maken… denk ik toch) en een doos mélange ‘mon chérie’ (niets met onze liefde voor de echtgenote te maken) gegeven en volgend antwoord gekregen:

In naam van Monique en mezelf nog eens hartelijk dank aan jou en de club voor de leuke attentie ter gelegenheid van ons 50-jarig jubileum.

We hebben er van genoten.

Monique en Willy

Maar nu een kort verslag over de besprekingen tijdens de vergadering: onze commodore dringt aan op een antwoord over ons bezoek aan Walcheren gecombineerd met een zeil of boottocht op het Veerse Meer, de deadline voor inschrijving is 11.06.19 dinsdagavond 21h00 !

Op 27, 28 en 29 september is er Water-rAnt gepland zie hierboven het kort programma en er is kans dat we samen met een andere organisatie (Westhinder III vzw misschien) er aan deelnemen op de Nieuwpoortkaai. We voorzien leuke flyers over onze club.

Vanaf 03.10.19, de eerste donderdag van oktober starten we met een reeks voordrachten, eerst komt François Masset aan beurt met de mijnenvegers op de Schelde: de bevrijding van de Antwerpse Haven !

Dan kan waarschijnlijk in 2 delen de voordracht volgen van Dr Hugo De Cuyper over het Panama kanaal, echt niet te missen.

Ook ons lid en commandant NAVDETANT, Patrick Janssens,
komt spreken over de nieuwe opdracht van Navdetant: promotie voor rekrutering.

In november verschijnt het nieuwe boek “Zeeland bevrijd” en “Westerschelde vrij” van

Jan Westhoeve, de gids die onze commodore had aangesproken voor onze battlefield-tour, en die ons belangloos wilde rondleiden.


Er is een héél economische prijs voorzien ( 5.- € inclusief drankje) om iedereen de gelegenheid te geven deze voordrachten op de ‘Angèle’ bij te wonen. Moest uzelf een voordracht in portefeuille hebben, graag asap uw berichtje, we plannen dat zeker in.

Belgian Boat Show Gent 2020 : van 5 tem 9 februari 2020 in Flanders Expo Gent.

Belgian Boat Show FLOAT 2019 : op 19 en 20 oktober 2019 in de Vlaamse Jachthaven van Nieuwpoort.

VOV (Vereniging van Officieren ven de Veldtochten) heeft ons lid Cary Santy gevraagd als vaandrig in hun club, benieuwd naar de eerste officiële foto !

Op onze website BNRC komt terug onze nieuwsbrief (zonder de Word versie), je kan er dus alle info terugvinden.

********************************************************

Verder nieuws van onze grote Club:

JUN

22

za

2019

Schelderegatta 2019 @ Schelde

jun 22 @ 08:00 – 18:00

Wedstrijd op de Schelde voor de CR klasse, met aankomst voor de Rede van Antwerpen .

Read more  

 CATEGORIES:  WEDSTRIJD-EVENEMENTEN


JUN

23

zo

2019

Challenge Sprot 2019 @ R.Y.C.B. Galgenweel

jun 23 @ 10:00 – 17:00

De klassieke Sprotcup voor de Snipe klasse.

Read more  

 CATEGORIES:  WEDSTRIJD-EVENEMENTEN


JUN

26

wo

2019

Tuinfeest @ Royal Yacht Club van België

jun 26 @ 18:30 – 23:30

We zetten feestelijk de zomer in met een heerlijke Barbecue in de Tuin van het clubhis !

Read more  

 CATEGORIES:  CLUB-EVENEMENTEN


JUL

7

zo

2019

G-Zeildag RYCB Galgenweel @ RYCB Galgenweel

jul 7 @ 10:00 – 16:00

R.Y.C.B. wil de zeilsport voor iedereen toegankelijk maken, ook voor mensen met een fysieke, verstandelijke, psychische, auditieve of visuele beperking. Daarom organiseren we, in samenwerking met Sailability, een maandelijkse G-zeildag.

Aan boord van een RS Venture met verzwaarde kiel of een Hansa 303, en met de hulp van een zeilbegeleider, kunnen G-zeilers genieten van een heerlijke zeiltocht op het Galgenweel.
De prijs voor een zeildag bedraagt 15,- € / G-sporter. G-zeilers die kiezen voor een jaarlidmaatschap, betalen slechts 80,- € / G-zeiler voor heel de zomer zeilplezier.

Praktische informatie

 • R.Y.C.B. beschikt op het Galgenweel over aangepaste faciliteiten voor rolstoelgebruikers (WC & Douche).

 • Rolstoelgebruikers worden aan boord geholpen met een aangepaste tillift en harnas.
 • Om de zeildag vlot te laten verlopen, vragen we je om steeds in te schrijven via het inschrijvingsformulier.

  Wat breng je mee ?

 • Sportieve kledij
 • eenvoudige regenkledij
 • reserve kledij

  Read more  

  *********************************************************************************************************

   En om terug te komen op de herdenking van de landing in Normandië op 06 juni 1944 heb ik getracht enkele ‘originele’ teksten en foto’s terug te vinden die niet overal verschenen zijn, zie bijlage ‘Word’ !

  Op het nieuws van onze TV zenders kwam vooral in beeld: baron Ludo de Vleeschauwer van Braekel, geboren in 1926 en naar Londen vertrokken in 1940 waar hij de Belgische Sectie van de Royal Navy vervoegde. Hij was de ENIGE Belg die de officiële plechtigheden bijwoonde  samen met de Queen en de Presidenten Trump en Macron !

  Foto’s vindt je in onze ‘Word’ afdeling.

  Ik had de eer ontvangen te worden bij zijn broer, toen hij eerst Consul Generaal en later Ambassadeur van België in New York was, ik volgde toen een cursus bij de NYPD (moest je me niet herkennen: vooraan op de foto geknield).


  Mijn goede vriend Robert Thompson, ere commandant en schrijver van verschillende stukken over WO II gaf me volgende tekst:

  In New York heb je de andere broer van ‘onze’ Ludo de Vleeschauwer ontmoet. Bij het overlijden van zijn oudere broer, die kinderloos bleef, erfde Ludo de titel en de waardigheid voor hemzelf en zijn nageslacht. Vader de Vleeschauwer, omringd door zijn zonen, hield Belgisch Congo op juni 1940 in het geallieerd kamp. Na het doorlopen van het katholiek Beaumont College te Windsor en een kandidatuur in de Rechten gevolgd te hebben aan het Trinity College te Cambridge, vervoegen de zonen de Belgische strijdkrachten  in Groot-Brittannië. Pieter (de oudste) als soldaat
  die de British Army, sectie Belgium  vervoegde, Ludo (de jongste) als matroos bij de Royal Navy, sectie Belgium. Pieter ging in de diplomatie en Ludo (ere-fregatkapitein) was actief in het bankwezen en in de petroleum industrie. Als officier in de Belgische sectie van de Royal Navy (benoemd op 21 augustus 1944) bevond Ludo zich aan boord van een van de zes Belgische mijnenvegers die, na de inname van Walcheren, samen met de Britse mijnenvegers de Schelde tot Antwerpen hebben veilig gemaakt. Na de ‘mine sweeping’ operaties van de Britse en Belgische mijnenvegers, kwamen de Belgische schepen in september 1944 in Antwerpen aanmeren aan de Scheldekaaien. Een Belgisch Marine Detachement, onder bevel van Luitenant ter zee Poskin (later divisie-admiraal van de Belgische Zeemacht), was reeds in Antwerpen toegekomen op 6 september 1944, twee dagen na de bevrijding van de stad. Leading signalman Etienne Van den Bogaert (een broer van Modeste Van den Bogaert, de man van brouwerij ‘De Koninck’!) maakte deel uit van dit detachement. De gebroeders Van den Bogaert namen een gelijkaardige beslissing als Ludo en Pieter de Vleeschauwer: Modeste koos voor de Landmacht en Etienne voor de Belgische Sectie van de Royal Navy. Op weg naar de Belgische mimitaire basis (CRAB) in zuid Frankrijk  konden Modeste en Etienne van den Bogaert van de omsingeling in noord Frankrijk in 1940 ontkomen en Engeland bereiken aan boord van een Pools schip. Eerst ronden de broers hun middelbare studies af aan het in Noord-Engeland opgerichte Belgisch college en vervoegden in 1942 reeds de Belgische Strijdkrachten in het Verenigd Koninkrijk. Hierbij nog het op de muts gedragen kenteken van de ‘Belgian Forces in the United Kingdom’.

  Van Georges JANSSENS – maritime & logistics journalist – offshore – inshore – yachting:

  Hugo Van Kuyck verkocht zijn zeilboot Askoy II aan Jacques Brel. En nog veel meer:
  http://inshore.yachtweb.be/?p=8471

  Zie het complete artikel in ‘Word’ hierbij.

  All the best,

  Bob Peeters – PR

  N.B.  er is altijd mogelijkheid om u uit te schrijven van deze nieuwsbrief, juist een berichtje aan ondergetekende.

  *****************************************************************************